stock-exchange-77252_640.jpg

העליות בשערי המניות והגידול במחזורי המסחר בבורסה תשפר את מצבם הכלכלי של מיליוני ישראלים שמשקיעים בה באופן ישיר או באמצעות קרנות נאמנות, קרנות השתלמות, ביטוחי מנהלים וקרנות פנסיה

מאת: אלי שני
פורסם במקור: דה מרקר

מחקר אובייקטיבי מפורט של מכון אדם סמית בדק השפעות של שינויים בשיעורי מס ריווחי הון במדינות רבות וגילה שברוב המקרים העלאות של המס הביאו לירידה בהכנסות, המחקר מסביר שמשקיעים רגישים מאד לשיעור המס, כאשר שיעור המס עולה הם יכולים בצורה חוקית להימנע מתשלום מס על ידי כך שלא יקנו מניות, או לא ימכרו מניות ברווח.

אפשר ללמוד על ההשפעה שיש למיסוי על המסחר בבורסה גם מההיסטוריה של המס בישראל: ב 1994 ביום המסחר הראשון אחרי ההודעה שיוטל מס בשיעור של 10% הבורסה קרסה ב 12% וגם בכל פעם שהמס עבר תהליך חקיקתי בכנסת נרשמו ירידות שערים.

בתחילת 1995 המס נכנס לתוקף והמחזורים בבורסה צנחו. היו ימים שהמחזור בכל המניות ביחד הסתכם ב 50 מיליון שקל בלבד. המס בוטל כעבור מספר שבועות, אבל הנזקים נמשכו, המשקיעים ראו את התשואות השליליות בקופות הגמל ומשכו מיליארדי שקלים מהקופות שנאלצו למכור בשוק מניות ואג"ח, המפולת נעצרה רק כשבנק ישראל קנה אג"ח בשוק

גם בשנות ה-60 וה-80 הוטל מס ריווחי הון שבוטל לאחר שפגע משמעותית במסחר. גם העלאת מס ריווחי הון האחרונה משפיעה מאד על המסחר. בנק ישראל טען בצדק שהעלאת מס רווחי הון היתה אחת הסיבות המרכזיות לתשואת החסר של הבורסה הישראלית ב-2011, שווי השוק של המניות הנסחרות בבורסה הישראלית ירד באותה שנה מכ-800 מיליארד שקל ל-600 מיליארד שקל.

לרוב המשקיעים היו הפסדים והגבייה של המס צנחה. פחות מ-600 מיליון שקל ברוטו נגבו מכל המשקיעים ביחד בשנת 2012. גם חברות פיננסיות כמו בנקים, חברות ביטוח, חברות ברוקרים ואלפי חברות שיש להן תיקי השקעות עצמיים שילמו פחות מסים למדינה וחילקו פחות דיווידנדים כתוצאה מהמשבר בבורסה והיתה גם פגיעה בצריכה הפרטית עקב אפקט העוני, אנשים הפסידו כסף בבורסה הרגישו את עצמם יותר עניים ולכן קנו פחות מוצרים מה שהביא לירידה נוספת בהכנסות המדינה ולעלייה במספר המובטלים.
המשבר בבורסה הביא לצמצום משמעותי במספר החברות הנסחרות, חברות הפסיקו להנפיק מניות בבורסה, כדי להגדיל את פעילותן.

הכלכלן הראשי באוצר ד"ר מיכאל שראל מעריך שהכנסות המדינה בשנת 2012 היו קטנות מהצפי בסכום עתק של 5.7 מיליארד שקל כתוצאה מהמשבר בבורסה, הוא מסביר שכשיש ירידות לא רק שלא ניתן לגבות מסים, אלא משקיעים גם מקזזים הפסדים בבורסה עם הכנסות אחרות, כמו הכנסות מדיווידנדים. שיעור מס רווחי הון בפועל בישראל גבוה משמעותית מ-25% , ולא ניתן לקזז רווחים שמומשו ושולם עליהם מס בשנת 2010 עם הפסדים שהיו בשנת 2011. יש משקיעים רבים שבסיכום כולל הפסידו כסף וגם שילמו מס.

בארה"ב המצב שונה, ניתן לקזז הפסדים בבורסה עם הכנסות מעבודה, ניתן לקזז חלקית הפסדים בשנת מסוימת עם הכנסות בשנים קודמות ויש שיעור מס מופחת על השקעה מעל שנה. אדם עם הכנסות גדולות מעבודה ישלם בארה"ב כ-50% מס על השקעה לטווח של פחות משנה ו-30% אם השקיע לטווח של יותר משנה. אם לדוגמה הוא קנה לפני קצת פחות משנה 2 מניות, על אחת הרוויח 25 אלף דולר ועל השנייה הפסיד 20 אלף דולר. הוא יכול למכור את המניה שעליה הפסיד ולקבל החזר מס של 50% מסכום ההפסד, כלומר ,10,000 ואת המניה שעליה הרוויח למכור אחרי שעברה שנה מיום הקניה ולשלם 7,500 דולר מס. בסיכום כולל הוא הרוויח 5,000 דולר וגם קיבל החזר מס של 2,500.

זה בדיוק ההבדל בין ארה"ב לישראל, בארה"ב מעודדים השקעה במניות ובישראל קניית דירות. שיעור המס על השכרת דירה הוא בין 0% ל-10%. העלאת מס רווחי הון הקטינה משמעותית את כדאיות ההשקעה במניות בארץ ועודדה את ההשקעה בנדל"ן. בנק ישראל מגדיר בצדק את המצב כאפליית מס. אפשר וצריך לשנות את המצב.

לפני מספר ימים פורסמה ב-TheMarker הערכתו של בכיר במס הכנסה שטוען שהכנסות המדינה יהיו גדולות השנה ב-4.5 מיליארד שקל מהציפיות המוקדמות, והלשכה המרכזית לסטטיסטיקה העלתה את תחזית התוצר.

אני רואה בכך הזדמנות לשנות את המדיניות הכלכלית למדיניות שבה שיעורי המס יורדים, בנוסף להפחתת מס ריווחי הון והמס על דיווידנדים אני ממליץ לבטל את העלאות מס חברות ומס מעסיקים שמתוכננות לתחילת 2014 ובכך למנוע פגיעה בכדאיות ההשקעות והעסקת עובדים, בנוסף אני ממליץ לשקול להפחית את המע"מ ל 17%.

הפחתות המסים יקטינו את העלמות המס, הפנסיה של אזרחים רבים תהיה יותר גבוהה, מספר המתכננים ירידה מהארץ יקטן והתחזית של בנק ישראל לגידול של 50 אלף במספר המובטלים בשנה הבאה לא תתגשם. בדיוק כמו בבית הקפה שמוכר קפה ב 5 שקלים. הפחתות המסים יגדילו משמעותית את הפעילות הכלכלית. אנשים לא אוהבים להרגיש שהם משלמים יותר ממה שהם אמורים…

כותב המאמר הוא בוגר טכניון בכלכלה וניהול, משקיע פרטי בבורסה ופעיל במאבק החברתי להפחתת מס ריווחי הון

לינק למאמר של מכון אדם סמית

תגובות