עצתו של שר אוצר מצליח ומקצץ במס. כאשר שרי האוצר של אירופה נפגשים לצילום קבוצתי, קל לזהות את המורד – לאנדרס בורד יש קוקו ועגיל באוזן. אך מה שמבדיל אותו בעצם מהאחרים, זוהי הדרך בה הגיב למשבר. בזמן שרוב מדינות אירופה לוו כספים רבים, בורג לא נהג כמותם. מאז כניסתו לתפקיד שר האוצר של שבדיה, משימתו היתה לדחוק את הממשלה. ה"תמריץ" שלו היה קיצוץ מס קבוע. למבקריו, זה היה טירוף פיסקלי, מדיניות ה "punk tax cutting". בורג מצידו, האמין שמשעותו של טירוף הינה לחזור על המדיניות של שנות ה 70' ולחשוב שהתוצאה תהיה שונה.
ה"spectator" פרסם מאמר על שר האוצר של שבדיה – אנדרס בורג. אנדרס התמודד עם המיתון על ידי מספר צעדים: קיצוצי מס לכל טווח ההכנסות על מנת למנוע בריחה של בעלי ההון משבדיה, סירוב לתוכנית תמריצים גדולה ופעילות להרחקתה של שבדיה ממערכת מס ורגולציה קשוחה על מנת ליצור ממשלה יותר קטנה, כולל קיצוץ בתשלומי רווחה.
עצתו של אנדרס היא: "המשיכו להתמודד עם הגירעון, כי הגירעון הורס כל דבר אחר". בדומה למקבילו בניו-זילנד, ספג ביקורת על הסכמתו להקלות מס לעשירים, ובכל זאת ה"Financial Times" הכריז עליו לאחרונה כשר האוצר האפקטיבי ביותר באירופה.
מעניין לציין, שאיננו שומעים רבות על שבדיה מפי מפלגת ה"לייבור" למרות התמודדותה המוצלחת עם המיתון העולמי.
"לכולם נאמר 'תמריצים, תמריצים, תמריצים,' אומר אנדרס בהתייחסו ל-EU, IMF ושאר ארגונים המקדמים כלכלה גלובלית מונעת חובות והוצאת יתר. בורג – כלכלן במקצועו, לא הצליח להבין מעולם כיצד זה יעזור. 'זה די מפתיע שאירופה, עם ניסיוננו משנות ה-70 וה-80 באבטלה מבנית, האמינה במדיניות קנסיאנית קצרת טווח בתור דרך לפתור את הבעיה'. לדבריו, "יכול להיות שללא-כלכלנים יש את נטייה ליפול לסוג זה של מסרים'.
הוא המשיך לחתוך במיסים, ועל מנת לשלם על כך קיצץ בהוצאות הרווחה; הוא אף קיצץ במס רכוש של העשירים, בשביל ליצור פיתוי להחזרת היזמים לשבדיה. צעד אחרון זה היה הכי פחות פופולארי, אך עבור בורג התאוששות כלכלית יסודה ביזמים. לדבריו: 'אם קיצוץ במיסים לעשירים מעודד לקיחת סיכונים, אז זה היה חייב להיעשות'. ברוב המקרים, חברה לא נוצרת ללא הבעלים. 'לא הייתה "איקאה" ללא [אינגוור] קמפראד. לא הייתה ל לנו את "טרה-פק" בל [רובן] ראוסינג. ככל הנראה הם שני היזמים המובילים שהיו לנו בעשורים האחרונים, ושניהם עזבו את שבדיה'.
אני אומר לאנדרס: אבל הם לא היו עשירים, כאשר הם התחילו. 'לא, אבל הם נעשו עשירים. אם יש לך מס גבוה על עושר ועל ירושה, אנשים יהגרו מהמדינה. בשבילם זה יקר מדי להיות בעלים של חברה. בעלות היא גורם בתהליך הצמיחה. יזמים הם גורם בצמיחה. כן, האנשים האלה עשירים ואתה בהחלט יכול לטעון שאתה רוצה לעודד לכידות/אחידות חברתית. אבל זה גם מאוד בעייתי להבריח יזמים מהמדינה שלך, בגלל שהם המקור של יצירת מקומות עבודה.'
השמרניים קיבלו מכה פוליטית בשל נתינת הקלות המס לעשירים, אך באופן מעניין, ההקלות הובילו לתוצאות מרשימות:
'שיעורי מס ייפתחו לעובדים, ודמי רווחה יקוצצו כדי לממן זאת. דמי רווחה גבוהים, כך הוא אומר, יכולים לגרום לסבל גדול בשם החמלה. 'אנשים יוצאים משוק העבודה. מלכודות אבטלה לוכדות אנשים רבים בבידוד חברתי'. הורדת המיסים אינה מטרה אידאולוגית, אלא כלי להורדת האבטלה וקידום צדק חברתי.
בורג עצמו לא צפה שהורדת המיסים למשתכרים בדרגות הנמוכות תגביר את קצב הצמיחה הכלכלית בשיעור כה גבוה, עד שהיא כמעט שילמה על עצמה לחלוטין. בורג יצר משהו שמבקריו של אוסבורן (שר האוצר של בריטניה) טוענים שאינו אפשרי: הורדת מיסים המממנת את עצמה. בורג אומר: 'הייתה ביקורת מסוימת בזמנו כאשר לווינו על מנת לממן הורדות מיסים'. אבל שבדיה יכלה להרשות זאת לעצמה, בזכות הצפי לחזור לעודף בקרוב; לבריטניה אין מותרות מסוג זה, הוא מוסיף. עצתו המרכזית לאוסבורן היא: המשיכו להתמודד עם הגירעון, בגלל שהגירעון הורס כל דבר אחר'.
הלאומיים מנסים לחזור למאזן בעודף וה"לייבור" מתעקש על הגדלת ההוצאות. אנדרס בורג מזהיר, כי גירעונות הורסים כל דבר אחר.
*סיכום של כתבה בשם "Sweden’s secret recipe", אשר פורסמה ב The Spector. תודה לאייר לין על העזרה בתרגום.