הזוכה השבוע בפינת הצעת החוק המיותרת היא:
חוק קביעת שכר לימוד במוסדות מוכרים שהמדינה אינה משתתפת בתקציביהם
את ההצעה הזו יזם ח"כ אראל מרגלית – Erel Margalit מ המחנה הציוני ואליו הצטרפו רוב חברי הכנסת. השבוע, ח"כ David Bitan – דוד ביטן והשר יריב לוין – Yariv Levin ממפלגת הליכוד התעקשו בכח שהצעה זו תעבור בועדת השרים לענייני חקיקה. למזלינו, השרה איילת שקד, בעקבות החלטה של שר החינוך נפתלי בנט, בלמה את ההצעה לבינתיים. [1]
הצעה זו, כמו כל הצעה להתערבות ממשלתית במנגנון המחירים הרגיש, היא מסוכנת מאד. לפיקוח וקביעת מחירים ממשלתית יש שתי תוצאות אפשריות: 1. פיקוח לא אפקטיבי — פיקוח שלא מוריד מחירים ואולי אף מעלה אותם 2. פיקוח אפקטיבי — פיקוח שיוריד מחירים מתחת למחיר השוק.
במוצרים המפוקחים כיום בישראל, אנחנו רואים שהפיקוח הוא לא אפקטיבי. מחירי המוצרים המפוקחים עלו הרבה יותר מהמחירים של כל מוצר אחר. [2] המפקחת על המחירים לשעבר בעצמה מודה שתחרות היא אמצעי הרבה יותר טוב להורדת מחירים. [3] סביר שלאחר שראשי המכללות יישבו יחד עם הפקידים הממונים על המחירים, המחירים יתואמו בינהם ורק יעלו.
בהנחה שזה לא יקרה, והפיקוח יוריד את המחירים מתחת למחיר השוק, התוצאה תהיה עלייה בביקוש למכללות יחד עם ירידה בהיצע. זה יגרום להרבה תלמידים לא להתקבל למכללות כלל. הרבה מכללות ינסו להימנע מסגירה ופשיטת רגל על ידי קיצוצים באיכות, כך שגם התלמידים שיתקבלו יסבלו מחינוך גרוע יותר.
שוק המכללות היום תחרותי מאד והרבה מכללות בקושי שורדות. מציעי הצעת החוק משווים את שכר הלימוד במכללות לזה של האוניברסיטאות ש80% משכר הלימוד בהן מסובסד. ברור ש20% מהמחיר יהיה נמוך מ100% מהמחיר. השוואה רלוונטית קצת יותר תהיה לשכר של מכללות פרטיות ברחבי העולם. בישראל המחירים נמוכים בהרבה. [4]
האם ייתכן שמטרת הצעת החוק היא לחנוק ולחסל את המכללות הפרטיות כך שאחיזת החנק של השלטון בכל אמצעי החינוך תהיה מושלמת? אם שוחרי חירות אנחנו, זה מצב בלתי נסבל. אנחנו נילחם נגד החוק הזה בכל הכח.
חקיקה
צדק חברתי – חדר המצב
Omer Moav